استخرهای آبگرم در گذشته ای نه چندان دور از جنس چوب و به شکل های مختلف ساخته می شدند و از آنها برای استراحت ،کاربردهای درمانی ،رفع تنش عضلات و مانند آن استفاده می شد.
این استخرها به دلیل عدم راحتی و مشکلات متعددی مانند نشتی آب به تدریج از رده خارج شدند.اما آنچه که امروزه در متون فنی با عنوان استخر آب گرم مطرح است.
استخرهای گردابی که گاهی اوقات حمام های گردابی نیز خوانده می شوند همان استخرهایی هستند که که بین عامه مردم به جکوزی شهرت دارند.واژه جکوزی در واقع از نام شرکتی به همین نام گرفته شده است که توسط هفت برادر ایتالیایی در کشور آمریکا تاسیس شده است.
جکوزی ها در واقع زیر مجموعه ای از استخرهایی هستند که برای آب درمانی به ویژه ماساژ آبی مورد استفاده قرار می گیرند.در جکوزی ها آب از طریق تعدادی نازل با فشار زیاد به داخل استخر هدایت می شود که این جریان آب پر فشار علاوه بر خواص درمانی در قسمت های مختلف بدن مانند گردن،پشت و پاها،تاثیر آرام بخش و لذت بخشی نیز دارد.
استخرهای هوایی که به آنها حمام های هوا نیز گفته می شود شباهت بسیار زیادی به جکوزی دارند تفاوت مهم این استخرها با جکوزی آن است که در استخرهای هوایی،به جای آب ،هوا از طریق نازل های تعبیه شده در کف استخر به آب دمیده می شود که موجب ایجاد تلاطم خفیف در آب و تاثیر ماساژگونه بسیار ملایمی بر روی پوست می شود.
به لحاظ اقتصادی ساخت استخر های هوایی پر هزینه تر تز استخرهای گردابی است و در شرایط یکسان پمپ بزرگتری باید در آنها مورد استفاده قرار گیرد.
معماری و سازه
جکوزی ها نیز همانند استخرها در انواع مختلف و از جنس های مختلفی ساخته می شوند .
تاسیسات الکتریکی
معیارها و ملاحظات مطرح شده در کدها برای تاسیسات الکتریکی جکوزی ها کمی با معیارهای مطرح شده در باره استخرها تفاوت دارد ولی در مجموع ضوابط آن ساده تر است.
کلید اضطراری
به طور کلی جکوزی ها باید مجهز به یک کلید محلی قطع کننده جریان باشند که در مواقع اضطراری (مانند کشیده شدن موی افراد با شدت زیاد به سمت دریچه تخلیه)امکان خاموش کردن الکتروموتور وجود داشته باشند.
کلید قطع اضطراری باید در فاصله 1.5متری از جکوزی قرار داشته و امکان دسترسی کاربران به آن وجود داشته باشد.
روش های سیم کشی:
سیم کشی مدار الکتریکی جکوزی ها را می توان بر مبنای تمامی روش های استاندارد و مورد تاییدی که در استاندارد ها مطرح شده است انجام داد.
برای جکوزی های پیش ساخته که معمولا در خارج از ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند،در صورت تجهیز مدار به رله اتصال زمین،برق مورد نیاز مجموعه را می توان با استفاده از دو شاخه و پریز تامین نمود.
در صورتی که شدت جریان نامی جکوزی های پیش ساخته کمتر از A20 باشد،می توان آنها را با استفاده از دو شاخه و پریز در داخل ساختمان نیز مورد استفاده قرار داد.
پریز های برق:
برای تمامی جکوزی هایی که در خارج از ساختمان به صورت سرباز اجرا می شوند،باید حداقل یک پریز برق 20آمپر یا 15 آمپر یا 125ولت مربوط به مدار انشعاب عمومی در فاصله 1.5-3 متر از جداره داخلی جکوزی در نظر گرفته شود.
تمامی پریز های برق 125 ولت ،15آمپر 30آمپر یا کمتر در فاصله حداکثر 3 متر از جداره داخلی جکوزی قرار گرفته اند بایدمجهز به به رله عیب اتصال زمین باشند ،مگر در مواردی که جکوزی به صورت پیش ساخته و به همراه رله عیب اتصال زمین سر خود شده باشد.
تاسیسات روشنایی:
معیارها و ضوابطی که باید برای نصب تاسیسات روشنایی دائمی جکوزی ها در نظر گرفته شود دقیقا همانند چیزی است که در مورد تاسیسات روشنایی دائمی در استخرها مطرح شد.
همچنین علاوه بر این تاسیسات در استخرهای موقتی می توان از تاسیسات روشنایی استاندارد به همراه دو شاخه استفاده کرد.
زمین کردن و همبند کردن اجزا:
تمامی تجهیزات الکتریکی که در فاصله 1.5 متر از جداره داخلی جکوزی قرار دارند باید به زمین متصل شده و با تمامی تجهیزات الکتریکی مرتبط به سیستم گردش آب همبند شده باشند .
تمامی اجزای فلزی موجود در جکوزی که در فاصله 1.5 متر از جداره داخلی جکوزی قرار دارند باید از طریق اتصال مستقیم فلز به فلز یا با استفاده از پل همبند کننده به صورت سیمی AWG8با یکدیگر همبند شوند.
خواص شیمیایی آب
-دمای متداول آب در جکوزی ها بین 36 تا 40 درجه سانتی گراد است که در مقایسه با دمای متداول آب استخر 26 درجه سانتی گراد .دمای بالای آب احتمال ته نشین شدن رسوبات در داخل آب و نرخ تبخیر آن را افزایش می دهد که نتیجه آن افزایش درصد ذرات جامد محلول در آب ،افزایش احتمال رشد باکتری ها ،آلوده شدن آب و تسریع واکنش مواد شیمیایی موجود در آن است.
- از دیگر شرایط حاکم بر جکوزی ها می توان به زیاد بودن بار ناشی از حضور شناگران،کم بودن مقدار مواد ضد عفونی کننده پسماند در آب و نوسانات سریع PHاشاره کرد.
- محدوده ایده آل PHبرای آب جکوزی ها بین 7.4 تا 7.6 است.
- مقدار متداول سختی آب که ناشی از کلسیم است برای جکوزی ها باید بین 150-250mmنگه داشته شود.البته در استانداردها ممکن است محدوده کوچک تری برای این منظور تعیین شده باشد.
- در جکوزی ها به دلیل دمای بالاتر آب ،غلظت ذرات جامد محلول از اهمیت بیشتری برخوردار است.چرا که در جکوزی ها به دلیل دمای بیشتر آب ،نرخ تبخیر آب بیشتر است.
ضمن آنکه بار ناشی از حضور شناگران بیشتر است .در نتیجه مواد اضافی بیشتر به واسطه تعریق بیشتر ،چربی روی پوست ،کرم های ضد آفتاب،صابون،شامپو و حتی ادرار بسیار بیشتر است.
-برای جکوزی ها دمای آب نباید از 40 درجه سانتی گراد تجاوز کند.
مواد ضد عفونی کننده آب
در جکوزی ها نیز درست همانند استخرها ،برای ضد عفونی کردن آب می توان از مواد و روش های مختلفی استفاده کرد.
برخی از این روش ها و مواد مورد استفاده برای استخرها و جکوزی ها به صورت یکسان قابل استفاده هستند .
ملاحظاتی که به طور خاص برای جکوزی ها باید در نظر گرفته شوند را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:
-به دلیل آن که برم در دماهای بالا پایدار تر از کلر است،در بسیاری از مواقع در جکوزی ها از برم به عنوان ماده ضد عفونی کننده استفاده می شود.
البته در بسیاری از جکوزی ها از روش های دیگری مانند تزریق ازن نیز استفاده می شود.
برم در دماهای در مقایسه با کلر پایداری بیشتری دارد.
به همین دلیل است که گاهی اوقات برای ضد عفونی کردن آب در جکوزی ها به جای کلر از برم استفاده می شود.
البته مواد حاوی کلر در مقایسه با برم ،علاوه بر کارایی بیشتر ،ارزانتر نیز هستند .به همین جهت است که استفاده از برم تنها در مواقعی مورد توجه قرار می گیرد که جکوزی به طور دائم فعال بوده و می خواهیم بوی تند کلر به مشام نرسد.مقدار برم توصیه شده برای جکوزی ها بین 4-6ppmاست.
-مقدار توصیه شده برای کلر آزاد موجود در جکوزی ها 3-5ppm است.
-هیپوکلریت لیتیم نیز یکی دیگر از انواع کلر مایع است که به خودی خود پایدار است.خورنده نیست و حلالیت بسیار خوبی در آب دارد.
بنابراین این ماده برای ضد عفونی کردن آب جکوزی ها گزینه مناسبی به شمار می رود.
-در جکوزی ها متناسب با بار شناگران و تعداد افرادی که از آن استفاده می کنند،تعداد دفعات ایجاد شوک در استخرها باشد.
سیستم لوله کشی
مسیری که آب در مدار گردش آب جکوزی ها طی می کند نیز مشابه با مدار گردش آب استخرهاست.
البته مدار گردش آب استخر و جکوزی ممکن است مشترک و یا مجزا باشند که هر یک مزایا و معایب مخصوص به خود دارد.
جکوزی ها به لحاظ سیستم لوله کشی ممکن است مجهز به خط تخلیه اصلی ،اسکیمر یا هردوی آنها باشند.
در بعضی از جکوزی ها چند دریچه تخلیه در نظر گرفته میشود تا در مواقعی که یکی از این دریچه ها توسط دست یا پای شناگران مسدود شد،تخلیه آب از طریق سایر دریچه ها امکان پذیر باشد.
در جکوزی ها،اسکیمر معمولا به صورت یک واحد مجزا و قابل حمل ساخته شده و در لبه کاسه جکوزی قرار می گیرد.در بعضی از جکوزی های قابل حمل ،اسکیمر مجهز به یک فیلتر فشنگی است.
بعضی از اسکیمر های استخرها نیز شامل شیر کنترل سطح آب و واحدهای کلر زنی خودکار نیز هستند.
از آنجا که جکوزی ها معمولا عمق کمی دارند،قدرت مکش بالا در دریچه تخلیه آنها موجب ایجاد گرداب در داخل جکوزی می شود که برای جلوگیری از بروز این مشکل دریچه تخلیه آنها معمولا با درپوش محدب تخلیه ضد گرداب پوشانده می شود.
مقادیر طراحی جکوزی ها
-حداکثر بار در جکوزی ها به ازای هر نفر باید 0.9متر مربع باشد.بنابراین مساحت کاسه جکوزی را می توان بر مبنای تعداد نفراتی که قرار است به طور همزمان از آن استفاده کنند تخمین زد.
-پایین بودن حجم آب جکوزی ها نسبت به تعداد نفراتی که به طور همزمان از آن استفاده می کنند به این معنی است که نرخ تعویض آب آنها باید بسیار بیشتر از نرخ تعویض آب متداول در استخرها باشد.
در همین راستا ،تعداد دفعات تعویض آب برای جکوزی ها باید هر نیم ساعت یک بار در نظر گرفته شود.
-به طور سر انگشتی هر دو نفر در یک جکوزی معادل با 60 نفر در استخر تولید آلودگی می کنند. همچنین هر نفر در جکوزی در هر ساعت تقریبا یک لیتر عرق می کند .البته در صورتی که آب جکوزی بر مبنای مقدار توصیه شده در استاندارد ها تنظیم شود ،دستیابی به آب سالم و ایمن برای شناگران چندان هم دشوار نیست.
پمپ گردش آب
برای این که دستیابی به تعداد دفعات تعویض آب در جکوزی ها امکان پذیر باشد ،پمپ گردش آب باید قابلیت به غلبه بر افت فشارهای ایجاد شده در مسیر آب و تامین دبی مورد نیاز را داشته باشد.
آن دسته از پمپ هایی که تنها برای ارسال آب با فشار به به داخل استخر مورد استفاده قرار می گیرند معمولا مجهز به سبد و محفظه صافی نیستند.
به استثنای آن ساختار کلی و سایر اجزای مورد استفاده در آنها مشابه با پمپ ها و موتورهای معمولی است.
در جکوزی ها گاهی از پمپ های دو سرعتی استفاده می شود که کارکرد پمپ با وضعیت سرعت پایین برای ماساژ ملایم و به گردش در آوردن آب در حین فیلتر کردن آب و وضعیت سرعت بالا استفاده می شود .
در حالی که برای به گردش در آوردن آب در حالت معمول ،فیلتر کردن و گرم کردن آن از پمپ های سرعت پایین استفاده می شود.بدیهی است که در وضعیت دوم برای فیلتر کردن آب استخر،سبد و محفظه صافی نیز به کار گرفته می شود.
رویکرد کلی برای انتخاب پمپ جکوزی درست مشابه با روشی است که در پیش از این برای انتخاب الکتروپمپ استخرها مطرح شد.
در ابتدا باید دبی مورد نیاز پمپ را بر مبنای حجم کاسه جکوزی و نرخ تبخیر تعویض آب استاندارد (برای جکوزی ها هر سی دقیقه یک بار) محاسبه کرد .پس از محاسبه دبی پمپ ،نوبت به محاسبه فشار دینامیکی کل می رسد.
به عنوان یک قاعده سر انگشتی در جکوزی ها برای دستیابی به حداکثر بازده ممکن،شدت جریان آب عبوری از هر یک از جت های پاشش آب حداقل باید 57لیتر باشد،بنابراین اگر سیستمی داشته باشیم که شدت جریان عبوری از آن 227 لیتر بر دقیقه باشد،برای این جکوزی حداکثر می توان چار جت پاشش آب را در نظر گرفت .به عنوان ک قاعده سرانگشتی دیگر جکوزی حداکثر می توان چهار جت پاشش آب در نظر گرفت.
فیلترهای فشنگی
فیلترهای فشنگی معمولا در استخرها ی کوچک یا جکوزی ها مورد استفاده قرار می گیرند.این فیلترها اساسا در سیستم لوله کشی استخرهای درمانی یا جکوزی ها مورد استفاده قرار می گیرند که در آنها تعداد زیادی از نفرات در حجم آب نسبتا کمی می نشینند و حجم باکتری ها ،چربی ها و آلودگی آب که فیلتر باید آن را از آب تفکیک کند بسیار زیاد است.
در جکوزی ها به دلیل افزایش بسیار زیاد بار ناشی از حضور شناگران در حجم کمی از آب فیلترهای فشنگی در معرض آلاینده های بیشتری نسبت به استخرها هستند .
در جکوزی ها دمای آب معمولا به اندازه 13.9 درجه سانتی گراد بیشتر از استخر هاست.در این دما حتی در شرایط برابر نیز چربی بسیار بیشتری از پوست بدن خارج می شود.
گرم کردن آب جکوزی ها
برای گرم کردن آب جکوزی ها نیز درست همانند استخرها می توان از گرمکن های پیش ساخته و یا دیگ ها و مبدل های حرارتی استفاده کرد.
صرف نظر از روشی که برای گرم کردن آب جکوزی مورد استفاده قرار می گیرد،این سیستم باید قابلیت گرم کردن آب در مدت زمان سی دقیقه را داشته باشد .برای گرم کردن آب جکوزی مورد استفاده می گیرد،این سیستم باید قابلیت گرم کردن آب در مدت زمان سی دقیقه را داشته باشد .برای گرم کردن آب جکوزی ها می توان از گرمکن های گاز سوز گرمکن های الکتریکی یا حتی گرمکن های خورشیدی برای جکوزی ها چندان توصیه نمی شود.
جت های پاشش آب
جت های پاشش آب در جکوزی ها یکی از اجزای بسیار مهم به شمار می روند چرا که تاثیر آب درمانی و لذت بخش استفاده از جکوزی تا حد زیادی منوط به عملکرد صحیح جت های پاشش آب است.
نکات مهمی که درباره ی جت های پاشش آب جکوزی باید در نظر گرفته شود عبارتند از:
-هرگز کیفیت را فدای کمیت نکنید.اگر چند جت پاشش آب با تعداد کمتر در مکان های مناسب نصب شوند،بسیار بهتر از آن است که تعداد زیادی از آنها با کیفیت نه چندان خوب در مکان های نا مناسب تعبیه شده باشند.
به منظور دستیابی به حداکثر خواص درمانی یا حداکثر کسب لذت در جکوزی ها یا حداکثر کسب لذت در جکوزی ها جت های پاشش آب باید آب را با فشار مناسب به نقاط کلیدی بدن بپاشند.
پاشش آب باید به گونه ای باشد که فرد احساس کند آب بدن وی را ماساژ می دهد.بنابراین لزوما ضرورتی ندارد که تعداد بسیار زیادی جت پاشش آب در یک جکوزی تعبیه شود.
بلکه در نظر گرفتن تعداد کافی در مکان های مناسب نیز می تواند ضامن رسیدن به هدف مطلوب باشد.
-جت پاشش آب بسیاری از جکوزی ها مجهز به دمنده های هوا نیز هستند که با استفاده از آن ها می توان مخلوطی از آب و هوا را به داخل استخر ارسال کرد. دمنده های هوا از جمله تجهیزات الکترو مکانیکی جکوزی ها به شمار می روند که با استفاده از آن ها هوا به داخل جکوزی دمیده می شود.
این دمنده ها معمولا مجهز به پمپ های هوای گریز از مرکز هستند . عملکرد این پمپ هابه گونه ای است که هوا را به داخل مکیده و پس از گذر از روی پمپ و خنک کردن آن به داخل جکوزی می دمند.
هوایی که به این شکل به داخل جکوزی دمیده می شود،موجب
تلاطم بیشتر آب و افزایش تاثیر ماساژگونه آن بر روی بدن شناگران می شود.
مزیت دمیدن هوا در میان جت آب آن است که فشار آب بسیار تاثیر گذارتر و در عین حال ملایم تر به بدن وارد می شود.
-جت های پاشش آب جکوزی ها در انواع مختلفی مانند جت های گلویی،جت های ثابت ،جت های گروهی،دورانی و خطی موجود هستند.همچنین به منظور ماساژ دادن پشت ،گردش یا پا می توان جت های پاشش آب را در موقعیت های مختلفی نصب کرد.
سایر تجهیزات
در جکوزی ها متناسب با هزینه ای که کارفرما در نظر می گیرد می توان انواع و اقسام تجهیزات اضافی و تزیینی را به مجموعه اضافه کرد. این تجهیزات شامل انواع روکش ها ،دماسنج ها،عصاره های گیاهی برای افزودن به آّ و غیره می شود.
دماسنج
در جکوزی ها برای آن که شناگران از دمای آب مطله باشند،از دماسنج استفاده می شود.
مناسب ترین محل برای نصب این دماسنج ها به ویژه در استخرهای عمومی،اسکیمر است.
البته دماسنج های مورد استفاده برای این کاربرد در انواع و مدل های مختلفی عرضه می شوند.معمولا مناسب ترین محل برای این دماسنج ها در داخل سبد اسکیمر است.
به این ترتیب هم دماسنج از دید پنهان می ماند و هم دمای آب برگشت اندازه گیری می شود.
مواد معطر
در جکوزی ها متناسب با هزینه ای که کارفرما در نظر می گیرد می توان انواع و اقسام تجهیزات اضافی و تزیینی را به مجموعه اضافه کرد.
یکی از این روش ها مواد معطر است که می توان آن ها را با آب جکوزی افزود .اکثر این مواد ضروری برای سلامت بدن ندارند،ولی چون اکثر آن ها حاوی مواد چرب هستند افزودن آن ها به آب به نوعی موجب افزایش میزان آلودگی آب می شود که نتیجه آن تسریع در کثیف شدن فیلترهاست.
تخلیه آب جکوزی
در جکوزی ها بار ناشی از حضور شناگران بسیار زیاد است .از طرفی مقدار مواد ضد عقونی کننده تزریق شده به آب مقدار ثابتی است .بنابراین خیلی زود در صد مواد جامد محلول در آب جکوزی افزایش می یابد که همین مساله حفظ تعادل شیمیایی آب در جکوزی را کمی دشوار می کند.از این رو،به منظور کسب اطمینان از کیفیت قابل قبول در جکوزی ها توصیه می شود آّ جکوزی حداقل هر سه ماه یک بار به طور کامل تخلیه شده و با آب تازه جایگزین شود.البته این زمان کاملا تقریبی و نسبی است ور در درجه اول بستگی به میزان استفاده و بار جکوزی دارد.برای تخلیه کامل آب داخل استخرها و جکوزی ها معمولا از پمپ ها و موتورهای ضد آبی استفاده می شود که در زیر آب نیز قابل استفاده هستند.به عنوان یک قاعده سر انگشتی برای محاسبه زمان تقریبی تعویض آب جکوزی می توان از رابطه زیر استفاده کرد:
T=Vl(N*3)
مروری سریع بر مطالب این فصل
-استخرهای گردابی که گاهی اوقات حمام های گردابی نیز خوانده می شوند همان استخرهایی هستند که بین عامه مردم به جکوزی شهرت دارند.
-جکوزی ها باید مجهز به یک کلید محلی قطع کننده جریان باشند که این کلید باید در فاصله1.5متر از جکوزی قرار داشته و امکان دسترسی کاربران به آن وجود داشته باشد.
-در صورتی که شدت جریان نامی جکوزی های پیش ساخته کمتر از 20 آمپر باشد،می توان آن ها را با استفاده از دو شاخه و پریز در داخل ساختمان نیز مورد استفاده قرار داد.
-تمامی جکوزی های سرباز باید باید حداقل مجهز یک پریز برق 125 ولت،15 آمپر یا 20 آمپر مربوط به مدار انشعاب عمومی در فاصله 1.5-3متر از جداره داخلی جکوزی باشند.تمامی پریز های برق 125 ولت با شدت جریان 30 آمپر یا کمتر که در فاصله حداکثر 3 متر از جداره داخلی جکوزی قرار گرفته اند باید مجهز به رله عیب اتصال زمین باشند.
-تاسیسات روشنایی و فن های سقفی نباید در فاصله عمودی 3.7 متر از جکوزی یا در فاصله افقی حداقل 1.5 متر از جدار ه داخلی جکوزی نصب شوند.
-اگر استفاده از رله عیب اتصال زمین ضرورت داشته باشد،تاسیسات روشنایی و فن های سقفی را می توان در فاصله 2.3 متر از جکوزی نیز نصب کرد کلیذهای دیواری نیز باید در فاصله افقی حداقل 1.5 متر از جداره داخلی جکوزی نصب شوند.
-تمامی اجزای فلزی موجود در جکوزی که در فاصله 1.5 متر از جداره داخلی جکوزی قرار دارند باید از طریق اتصال مستقیم فلز به فلز با استفاده از پل همبند کننده به صورت سیم مسی AWG8با یکدیگر همبند شوند.
-محدوده ایده آل phبرای آب جکوزی ها بین 7.4 تا 7.6 است.
-مقدار متداول سختی آب که ناشی از کلسیم است برای جکوزی ها باید بین 150-250ppmنگه داشته شود البته در برخی از استانداردها ممکن است محدوده کوچک تری برای این منظور تعیین شده باشد.
-مقدار برم توصیه شده برای کلر آزاد موجود در جکوزی ها 3-5ppmاست .
-برای جکوزی ها دمای آب نباید از 40 درجه سانتی گراد تجاوز کند.
-حداکثر بار در جکوزی ها به ازای هر نفر باید 09.باشد. بنابراین مساحت کاسه جکوزی را می توان بر مبنای تعداد نفراتی که قرار است به طور همزمان از آن استفاده کنند تخمین زد .
-به طور سر انگشتی هر دو نفر در یک جکوزی معادل با شصت نفر در استخر تولید آلودگی می کنند.همچنین هر نفر در جکوزی در هر ساعت تقریبا 1 لیتر عرق می کند.
-تعداد دفعات تعویض آب برای جکوزی ها هر نیم ساعت یک بار باید در نظر گرفته شود.
-به عنوان یک قاعده سر انگشتی در جکوزی ها برای دستیابی به حداکثر بازده ممکن ،شدت جریان آب عبوری از هریک از فواره ها حداقل باید 57 لیتر در دقیقه باشد.
- به عنوان یک قاعده سر انگشتی توان مورد نیاز موتور برای هریک از فواره های مورد استفاده در جکوزی تقریبا باید 0.187 کیلو وات در نظر گرفته شود.
-حداقل فاصله این دریچه های تخلیه در جکوزی باید 300 میلی متر در نظر گرفته شود.
-به عنوان یک قاعده سر انگشتی برای محاسبه زمان تقریبی تعویض آب جکوزی می توان از رابطه زیر استفاده کرد:
T=Vl/(N*3)
T دوره زمانی برای تعویض آب جکوزی (روز)
Vlحجم آب جکوزی
Nتعداد استفاده کنندگان جکوزی در طول روز
استخر سونا جکوزیU
مجری استخرهای عمومی و خصوصی سونا و
جکوزی (مشاوره و نظارت _طراحی و اجرای
هیدرولیک و پایپینگ) _ تامین و نصب تجهیزات
جکوزی ها
استخرهای آبگرم در گذشته ای نه چندان دور از جنس چوب و به شکل های مختلف ساخته می شدند و از آنها برای استراحت ،کاربردهای درمانی ،رفع تنش عضلات و مانند آن استفاده می شد.
این استخرها به دلیل عدم راحتی و مشکلات متعددی مانند نشتی آب به تدریج از رده خارج شدند.اما آنچه که امروزه در متون فنی با عنوان استخر آب گرم مطرح است.
استخرهای گردابی که گاهی اوقات حمام های گردابی نیز خوانده می شوند همان استخرهایی هستند که که بین عامه مردم به جکوزی شهرت دارند.واژه جکوزی در واقع از نام شرکتی به همین نام گرفته شده است که توسط هفت برادر ایتالیایی در کشور آمریکا تاسیس شده است.
جکوزی ها در واقع زیر مجموعه ای از استخرهایی هستند که برای آب درمانی به ویژه ماساژ آبی مورد استفاده قرار می گیرند.در جکوزی ها آب از طریق تعدادی نازل با فشار زیاد به داخل استخر هدایت می شود که این جریان آب پر فشار علاوه بر خواص درمانی در قسمت های مختلف بدن مانند گردن،پشت و پاها،تاثیر آرام بخش و لذت بخشی نیز دارد.
استخرهای هوایی که به آنها حمام های هوا نیز گفته می شود شباهت بسیار زیادی به جکوزی دارند تفاوت مهم این استخرها با جکوزی آن است که در استخرهای هوایی،به جای آب ،هوا از طریق نازل های تعبیه شده در کف استخر به آب دمیده می شود که موجب ایجاد تلاطم خفیف در آب و تاثیر ماساژگونه بسیار ملایمی بر روی پوست می شود.
به لحاظ اقتصادی ساخت استخر های هوایی پر هزینه تر تز استخرهای گردابی است و در شرایط یکسان پمپ بزرگتری باید در آنها مورد استفاده قرار گیرد.
معماری و سازه
جکوزی ها نیز همانند استخرها در انواع مختلف و از جنس های مختلفی ساخته می شوند .
تاسیسات الکتریکی
معیارها و ملاحظات مطرح شده در کدها برای تاسیسات الکتریکی جکوزی ها کمی با معیارهای مطرح شده در باره استخرها تفاوت دارد ولی در مجموع ضوابط آن ساده تر است.
کلید اضطراری
به طور کلی جکوزی ها باید مجهز به یک کلید محلی قطع کننده جریان باشند که در مواقع اضطراری (مانند کشیده شدن موی افراد با شدت زیاد به سمت دریچه تخلیه)امکان خاموش کردن الکتروموتور وجود داشته باشند.
کلید قطع اضطراری باید در فاصله 1.5متری از جکوزی قرار داشته و امکان دسترسی کاربران به آن وجود داشته باشد.
روش های سیم کشی:
سیم کشی مدار الکتریکی جکوزی ها را می توان بر مبنای تمامی روش های استاندارد و مورد تاییدی که در استاندارد ها مطرح شده است انجام داد.
برای جکوزی های پیش ساخته که معمولا در خارج از ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند،در صورت تجهیز مدار به رله اتصال زمین،برق مورد نیاز مجموعه را می توان با استفاده از دو شاخه و پریز تامین نمود.
در صورتی که شدت جریان نامی جکوزی های پیش ساخته کمتر از A20 باشد،می توان آنها را با استفاده از دو شاخه و پریز در داخل ساختمان نیز مورد استفاده قرار داد.
پریز های برق:
برای تمامی جکوزی هایی که در خارج از ساختمان به صورت سرباز اجرا می شوند،باید حداقل یک پریز برق 20آمپر یا 15 آمپر یا 125ولت مربوط به مدار انشعاب عمومی در فاصله 1.5-3 متر از جداره داخلی جکوزی در نظر گرفته شود.
تمامی پریز های برق 125 ولت ،15آمپر 30آمپر یا کمتر در فاصله حداکثر 3 متر از جداره داخلی جکوزی قرار گرفته اند بایدمجهز به به رله عیب اتصال زمین باشند ،مگر در مواردی که جکوزی به صورت پیش ساخته و به همراه رله عیب اتصال زمین سر خود شده باشد.
تاسیسات روشنایی:
معیارها و ضوابطی که باید برای نصب تاسیسات روشنایی دائمی جکوزی ها در نظر گرفته شود دقیقا همانند چیزی است که در مورد تاسیسات روشنایی دائمی در استخرها مطرح شد.
همچنین علاوه بر این تاسیسات در استخرهای موقتی می توان از تاسیسات روشنایی استاندارد به همراه دو شاخه استفاده کرد.
زمین کردن و همبند کردن اجزا:
تمامی تجهیزات الکتریکی که در فاصله 1.5 متر از جداره داخلی جکوزی قرار دارند باید به زمین متصل شده و با تمامی تجهیزات الکتریکی مرتبط به سیستم گردش آب همبند شده باشند .
تمامی اجزای فلزی موجود در جکوزی که در فاصله 1.5 متر از جداره داخلی جکوزی قرار دارند باید از طریق اتصال مستقیم فلز به فلز یا با استفاده از پل همبند کننده به صورت سیمی AWG8با یکدیگر همبند شوند.
خواص شیمیایی آب
-دمای متداول آب در جکوزی ها بین 36 تا 40 درجه سانتی گراد است که در مقایسه با دمای متداول آب استخر 26 درجه سانتی گراد .دمای بالای آب احتمال ته نشین شدن رسوبات در داخل آب و نرخ تبخیر آن را افزایش می دهد که نتیجه آن افزایش درصد ذرات جامد محلول در آب ،افزایش احتمال رشد باکتری ها ،آلوده شدن آب و تسریع واکنش مواد شیمیایی موجود در آن است.
- از دیگر شرایط حاکم بر جکوزی ها می توان به زیاد بودن بار ناشی از حضور شناگران،کم بودن مقدار مواد ضد عفونی کننده پسماند در آب و نوسانات سریع PHاشاره کرد.
- محدوده ایده آل PHبرای آب جکوزی ها بین 7.4 تا 7.6 است.
- مقدار متداول سختی آب که ناشی از کلسیم است برای جکوزی ها باید بین 150-250mmنگه داشته شود.البته در استانداردها ممکن است محدوده کوچک تری برای این منظور تعیین شده باشد.
- در جکوزی ها به دلیل دمای بالاتر آب ،غلظت ذرات جامد محلول از اهمیت بیشتری برخوردار است.چرا که در جکوزی ها به دلیل دمای بیشتر آب ،نرخ تبخیر آب بیشتر است.
ضمن آنکه بار ناشی از حضور شناگران بیشتر است .در نتیجه مواد اضافی بیشتر به واسطه تعریق بیشتر ،چربی روی پوست ،کرم های ضد آفتاب،صابون،شامپو و حتی ادرار بسیار بیشتر است.
-برای جکوزی ها دمای آب نباید از 40 درجه سانتی گراد تجاوز کند.
مواد ضد عفونی کننده آب
در جکوزی ها نیز درست همانند استخرها ،برای ضد عفونی کردن آب می توان از مواد و روش های مختلفی استفاده کرد.
برخی از این روش ها و مواد مورد استفاده برای استخرها و جکوزی ها به صورت یکسان قابل استفاده هستند .
ملاحظاتی که به طور خاص برای جکوزی ها باید در نظر گرفته شوند را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:
-به دلیل آن که برم در دماهای بالا پایدار تر از کلر است،در بسیاری از مواقع در جکوزی ها از برم به عنوان ماده ضد عفونی کننده استفاده می شود.
البته در بسیاری از جکوزی ها از روش های دیگری مانند تزریق ازن نیز استفاده می شود.
برم در دماهای در مقایسه با کلر پایداری بیشتری دارد.
به همین دلیل است که گاهی اوقات برای ضد عفونی کردن آب در جکوزی ها به جای کلر از برم استفاده می شود.
البته مواد حاوی کلر در مقایسه با برم ،علاوه بر کارایی بیشتر ،ارزانتر نیز هستند .به همین جهت است که استفاده از برم تنها در مواقعی مورد توجه قرار می گیرد که جکوزی به طور دائم فعال بوده و می خواهیم بوی تند کلر به مشام نرسد.مقدار برم توصیه شده برای جکوزی ها بین 4-6ppmاست.
-مقدار توصیه شده برای کلر آزاد موجود در جکوزی ها 3-5ppm است.
-هیپوکلریت لیتیم نیز یکی دیگر از انواع کلر مایع است که به خودی خود پایدار است.خورنده نیست و حلالیت بسیار خوبی در آب دارد.
بنابراین این ماده برای ضد عفونی کردن آب جکوزی ها گزینه مناسبی به شمار می رود.
-در جکوزی ها متناسب با بار شناگران و تعداد افرادی که از آن استفاده می کنند،تعداد دفعات ایجاد شوک در استخرها باشد.
سیستم لوله کشی
مسیری که آب در مدار گردش آب جکوزی ها طی می کند نیز مشابه با مدار گردش آب استخرهاست.
البته مدار گردش آب استخر و جکوزی ممکن است مشترک و یا مجزا باشند که هر یک مزایا و معایب مخصوص به خود دارد.
جکوزی ها به لحاظ سیستم لوله کشی ممکن است مجهز به خط تخلیه اصلی ،اسکیمر یا هردوی آنها باشند.
در بعضی از جکوزی ها چند دریچه تخلیه در نظر گرفته میشود تا در مواقعی که یکی از این دریچه ها توسط دست یا پای شناگران مسدود شد،تخلیه آب از طریق سایر دریچه ها امکان پذیر باشد.
در جکوزی ها،اسکیمر معمولا به صورت یک واحد مجزا و قابل حمل ساخته شده و در لبه کاسه جکوزی قرار می گیرد.در بعضی از جکوزی های قابل حمل ،اسکیمر مجهز به یک فیلتر فشنگی است.
بعضی از اسکیمر های استخرها نیز شامل شیر کنترل سطح آب و واحدهای کلر زنی خودکار نیز هستند.
از آنجا که جکوزی ها معمولا عمق کمی دارند،قدرت مکش بالا در دریچه تخلیه آنها موجب ایجاد گرداب در داخل جکوزی می شود که برای جلوگیری از بروز این مشکل دریچه تخلیه آنها معمولا با درپوش محدب تخلیه ضد گرداب پوشانده می شود.
مقادیر طراحی جکوزی ها
-حداکثر بار در جکوزی ها به ازای هر نفر باید 0.9متر مربع باشد.بنابراین مساحت کاسه جکوزی را می توان بر مبنای تعداد نفراتی که قرار است به طور همزمان از آن استفاده کنند تخمین زد.
-پایین بودن حجم آب جکوزی ها نسبت به تعداد نفراتی که به طور همزمان از آن استفاده می کنند به این معنی است که نرخ تعویض آب آنها باید بسیار بیشتر از نرخ تعویض آب متداول در استخرها باشد.
در همین راستا ،تعداد دفعات تعویض آب برای جکوزی ها باید هر نیم ساعت یک بار در نظر گرفته شود.
-به طور سر انگشتی هر دو نفر در یک جکوزی معادل با 60 نفر در استخر تولید آلودگی می کنند. همچنین هر نفر در جکوزی در هر ساعت تقریبا یک لیتر عرق می کند .البته در صورتی که آب جکوزی بر مبنای مقدار توصیه شده در استاندارد ها تنظیم شود ،دستیابی به آب سالم و ایمن برای شناگران چندان هم دشوار نیست.
پمپ گردش آب
برای این که دستیابی به تعداد دفعات تعویض آب در جکوزی ها امکان پذیر باشد ،پمپ گردش آب باید قابلیت به غلبه بر افت فشارهای ایجاد شده در مسیر آب و تامین دبی مورد نیاز را داشته باشد.
آن دسته از پمپ هایی که تنها برای ارسال آب با فشار به به داخل استخر مورد استفاده قرار می گیرند معمولا مجهز به سبد و محفظه صافی نیستند.
به استثنای آن ساختار کلی و سایر اجزای مورد استفاده در آنها مشابه با پمپ ها و موتورهای معمولی است.
در جکوزی ها گاهی از پمپ های دو سرعتی استفاده می شود که کارکرد پمپ با وضعیت سرعت پایین برای ماساژ ملایم و به گردش در آوردن آب در حین فیلتر کردن آب و وضعیت سرعت بالا استفاده می شود .
در حالی که برای به گردش در آوردن آب در حالت معمول ،فیلتر کردن و گرم کردن آن از پمپ های سرعت پایین استفاده می شود.بدیهی است که در وضعیت دوم برای فیلتر کردن آب استخر،سبد و محفظه صافی نیز به کار گرفته می شود.
رویکرد کلی برای انتخاب پمپ جکوزی درست مشابه با روشی است که در پیش از این برای انتخاب الکتروپمپ استخرها مطرح شد.
در ابتدا باید دبی مورد نیاز پمپ را بر مبنای حجم کاسه جکوزی و نرخ تبخیر تعویض آب استاندارد (برای جکوزی ها هر سی دقیقه یک بار) محاسبه کرد .پس از محاسبه دبی پمپ ،نوبت به محاسبه فشار دینامیکی کل می رسد.
به عنوان یک قاعده سر انگشتی در جکوزی ها برای دستیابی به حداکثر بازده ممکن،شدت جریان آب عبوری از هر یک از جت های پاشش آب حداقل باید 57لیتر باشد،بنابراین اگر سیستمی داشته باشیم که شدت جریان عبوری از آن 227 لیتر بر دقیقه باشد،برای این جکوزی حداکثر می توان چار جت پاشش آب را در نظر گرفت .به عنوان ک قاعده سرانگشتی دیگر جکوزی حداکثر می توان چهار جت پاشش آب در نظر گرفت.
فیلترهای فشنگی
فیلترهای فشنگی معمولا در استخرها ی کوچک یا جکوزی ها مورد استفاده قرار می گیرند.این فیلترها اساسا در سیستم لوله کشی استخرهای درمانی یا جکوزی ها مورد استفاده قرار می گیرند که در آنها تعداد زیادی از نفرات در حجم آب نسبتا کمی می نشینند و حجم باکتری ها ،چربی ها و آلودگی آب که فیلتر باید آن را از آب تفکیک کند بسیار زیاد است.
در جکوزی ها به دلیل افزایش بسیار زیاد بار ناشی از حضور شناگران در حجم کمی از آب فیلترهای فشنگی در معرض آلاینده های بیشتری نسبت به استخرها هستند .
در جکوزی ها دمای آب معمولا به اندازه 13.9 درجه سانتی گراد بیشتر از استخر هاست.در این دما حتی در شرایط برابر نیز چربی بسیار بیشتری از پوست بدن خارج می شود.
گرم کردن آب جکوزی ها
برای گرم کردن آب جکوزی ها نیز درست همانند استخرها می توان از گرمکن های پیش ساخته و یا دیگ ها و مبدل های حرارتی استفاده کرد.
صرف نظر از روشی که برای گرم کردن آب جکوزی مورد استفاده قرار می گیرد،این سیستم باید قابلیت گرم کردن آب در مدت زمان سی دقیقه را داشته باشد .برای گرم کردن آب جکوزی مورد استفاده می گیرد،این سیستم باید قابلیت گرم کردن آب در مدت زمان سی دقیقه را داشته باشد .برای گرم کردن آب جکوزی ها می توان از گرمکن های گاز سوز گرمکن های الکتریکی یا حتی گرمکن های خورشیدی برای جکوزی ها چندان توصیه نمی شود.
جت های پاشش آب
جت های پاشش آب در جکوزی ها یکی از اجزای بسیار مهم به شمار می روند چرا که تاثیر آب درمانی و لذت بخش استفاده از جکوزی تا حد زیادی منوط به عملکرد صحیح جت های پاشش آب است.
نکات مهمی که درباره ی جت های پاشش آب جکوزی باید در نظر گرفته شود عبارتند از:
-هرگز کیفیت را فدای کمیت نکنید.اگر چند جت پاشش آب با تعداد کمتر در مکان های مناسب نصب شوند،بسیار بهتر از آن است که تعداد زیادی از آنها با کیفیت نه چندان خوب در مکان های نا مناسب تعبیه شده باشند.
به منظور دستیابی به حداکثر خواص درمانی یا حداکثر کسب لذت در جکوزی ها یا حداکثر کسب لذت در جکوزی ها جت های پاشش آب باید آب را با فشار مناسب به نقاط کلیدی بدن بپاشند.
پاشش آب باید به گونه ای باشد که فرد احساس کند آب بدن وی را ماساژ می دهد.بنابراین لزوما ضرورتی ندارد که تعداد بسیار زیادی جت پاشش آب در یک جکوزی تعبیه شود.
بلکه در نظر گرفتن تعداد کافی در مکان های مناسب نیز می تواند ضامن رسیدن به هدف مطلوب باشد.
-جت پاشش آب بسیاری از جکوزی ها مجهز به دمنده های هوا نیز هستند که با استفاده از آن ها می توان مخلوطی از آب و هوا را به داخل استخر ارسال کرد. دمنده های هوا از جمله تجهیزات الکترو مکانیکی جکوزی ها به شمار می روند که با استفاده از آن ها هوا به داخل جکوزی دمیده می شود.
این دمنده ها معمولا مجهز به پمپ های هوای گریز از مرکز هستند . عملکرد این پمپ هابه گونه ای است که هوا را به داخل مکیده و پس از گذر از روی پمپ و خنک کردن آن به داخل جکوزی می دمند.
هوایی که به این شکل به داخل جکوزی دمیده می شود،موجب
تلاطم بیشتر آب و افزایش تاثیر ماساژگونه آن بر روی بدن شناگران می شود.
مزیت دمیدن هوا در میان جت آب آن است که فشار آب بسیار تاثیر گذارتر و در عین حال ملایم تر به بدن وارد می شود.
-جت های پاشش آب جکوزی ها در انواع مختلفی مانند جت های گلویی،جت های ثابت ،جت های گروهی،دورانی و خطی موجود هستند.همچنین به منظور ماساژ دادن پشت ،گردش یا پا می توان جت های پاشش آب را در موقعیت های مختلفی نصب کرد.
سایر تجهیزات
در جکوزی ها متناسب با هزینه ای که کارفرما در نظر می گیرد می توان انواع و اقسام تجهیزات اضافی و تزیینی را به مجموعه اضافه کرد. این تجهیزات شامل انواع روکش ها ،دماسنج ها،عصاره های گیاهی برای افزودن به آّ و غیره می شود.
دماسنج
در جکوزی ها برای آن که شناگران از دمای آب مطله باشند،از دماسنج استفاده می شود.
مناسب ترین محل برای نصب این دماسنج ها به ویژه در استخرهای عمومی،اسکیمر است.
البته دماسنج های مورد استفاده برای این کاربرد در انواع و مدل های مختلفی عرضه می شوند.معمولا مناسب ترین محل برای این دماسنج ها در داخل سبد اسکیمر است.
به این ترتیب هم دماسنج از دید پنهان می ماند و هم دمای آب برگشت اندازه گیری می شود.
مواد معطر
در جکوزی ها متناسب با هزینه ای که کارفرما در نظر می گیرد می توان انواع و اقسام تجهیزات اضافی و تزیینی را به مجموعه اضافه کرد.
یکی از این روش ها مواد معطر است که می توان آن ها را با آب جکوزی افزود .اکثر این مواد ضروری برای سلامت بدن ندارند،ولی چون اکثر آن ها حاوی مواد چرب هستند افزودن آن ها به آب به نوعی موجب افزایش میزان آلودگی آب می شود که نتیجه آن تسریع در کثیف شدن فیلترهاست.
تخلیه آب جکوزی
در جکوزی ها بار ناشی از حضور شناگران بسیار زیاد است .از طرفی مقدار مواد ضد عقونی کننده تزریق شده به آب مقدار ثابتی است .بنابراین خیلی زود در صد مواد جامد محلول در آب جکوزی افزایش می یابد که همین مساله حفظ تعادل شیمیایی آب در جکوزی را کمی دشوار می کند.از این رو،به منظور کسب اطمینان از کیفیت قابل قبول در جکوزی ها توصیه می شود آّ جکوزی حداقل هر سه ماه یک بار به طور کامل تخلیه شده و با آب تازه جایگزین شود.البته این زمان کاملا تقریبی و نسبی است ور در درجه اول بستگی به میزان استفاده و بار جکوزی دارد.برای تخلیه کامل آب داخل استخرها و جکوزی ها معمولا از پمپ ها و موتورهای ضد آبی استفاده می شود که در زیر آب نیز قابل استفاده هستند.به عنوان یک قاعده سر انگشتی برای محاسبه زمان تقریبی تعویض آب جکوزی می توان از رابطه زیر استفاده کرد:
T=Vl(N*3)
مروری سریع بر مطالب این فصل
-استخرهای گردابی که گاهی اوقات حمام های گردابی نیز خوانده می شوند همان استخرهایی هستند که بین عامه مردم به جکوزی شهرت دارند.
-جکوزی ها باید مجهز به یک کلید محلی قطع کننده جریان باشند که این کلید باید در فاصله1.5متر از جکوزی قرار داشته و امکان دسترسی کاربران به آن وجود داشته باشد.
-در صورتی که شدت جریان نامی جکوزی های پیش ساخته کمتر از 20 آمپر باشد،می توان آن ها را با استفاده از دو شاخه و پریز در داخل ساختمان نیز مورد استفاده قرار داد.
-تمامی جکوزی های سرباز باید باید حداقل مجهز یک پریز برق 125 ولت،15 آمپر یا 20 آمپر مربوط به مدار انشعاب عمومی در فاصله 1.5-3متر از جداره داخلی جکوزی باشند.تمامی پریز های برق 125 ولت با شدت جریان 30 آمپر یا کمتر که در فاصله حداکثر 3 متر از جداره داخلی جکوزی قرار گرفته اند باید مجهز به رله عیب اتصال زمین باشند.
-تاسیسات روشنایی و فن های سقفی نباید در فاصله عمودی 3.7 متر از جکوزی یا در فاصله افقی حداقل 1.5 متر از جدار ه داخلی جکوزی نصب شوند.
-اگر استفاده از رله عیب اتصال زمین ضرورت داشته باشد،تاسیسات روشنایی و فن های سقفی را می توان در فاصله 2.3 متر از جکوزی نیز نصب کرد کلیذهای دیواری نیز باید در فاصله افقی حداقل 1.5 متر از جداره داخلی جکوزی نصب شوند.
-تمامی اجزای فلزی موجود در جکوزی که در فاصله 1.5 متر از جداره داخلی جکوزی قرار دارند باید از طریق اتصال مستقیم فلز به فلز با استفاده از پل همبند کننده به صورت سیم مسی AWG8با یکدیگر همبند شوند.
-محدوده ایده آل phبرای آب جکوزی ها بین 7.4 تا 7.6 است.
-مقدار متداول سختی آب که ناشی از کلسیم است برای جکوزی ها باید بین 150-250ppmنگه داشته شود البته در برخی از استانداردها ممکن است محدوده کوچک تری برای این منظور تعیین شده باشد.
-مقدار برم توصیه شده برای کلر آزاد موجود در جکوزی ها 3-5ppmاست .
-برای جکوزی ها دمای آب نباید از 40 درجه سانتی گراد تجاوز کند.
-حداکثر بار در جکوزی ها به ازای هر نفر باید 09.باشد. بنابراین مساحت کاسه جکوزی را می توان بر مبنای تعداد نفراتی که قرار است به طور همزمان از آن استفاده کنند تخمین زد .
-به طور سر انگشتی هر دو نفر در یک جکوزی معادل با شصت نفر در استخر تولید آلودگی می کنند.همچنین هر نفر در جکوزی در هر ساعت تقریبا 1 لیتر عرق می کند.
-تعداد دفعات تعویض آب برای جکوزی ها هر نیم ساعت یک بار باید در نظر گرفته شود.
-به عنوان یک قاعده سر انگشتی در جکوزی ها برای دستیابی به حداکثر بازده ممکن ،شدت جریان آب عبوری از هریک از فواره ها حداقل باید 57 لیتر در دقیقه باشد.
- به عنوان یک قاعده سر انگشتی توان مورد نیاز موتور برای هریک از فواره های مورد استفاده در جکوزی تقریبا باید 0.187 کیلو وات در نظر گرفته شود.
-حداقل فاصله این دریچه های تخلیه در جکوزی باید 300 میلی متر در نظر گرفته شود.
-به عنوان یک قاعده سر انگشتی برای محاسبه زمان تقریبی تعویض آب جکوزی می توان از رابطه زیر استفاده کرد:
T=Vl/(N*3)
T دوره زمانی برای تعویض آب جکوزی (روز)
Vlحجم آب جکوزی
Nتعداد استفاده کنندگان جکوزی در طول روز